Η Microsoft από 16 Σεπτεμβρίου 2024 σταμάτησε να υποστηρίζει στα emails της τις ρυθμίσεις αποστολής και λήψης μηνυμάτων από το Microsoft Office Outlook στα Windows.

Στα emails που είναι ΝΟΝ MICROSOFT (GMAIL, YAHOO MAIL), για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση μέσω Microsoft Office Outlook στα Windows με ρυθμίσεις POP3, πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει την ασφαλή λειτουργία με επαλήθευση δύο βημάτων και να δημιουργήσουν ειδικό κωδικό για την εφαρμογή Microsoft Office Outlook στα Windows.

Επίσης, καταργήθηκε η προσθήκη άλλων emails όπως emails των domains και των NON Microsoft emails (GMAIL, YAHOO MAIL), γιατί σταμάτησε η υποστήριξη της σύνδεσης αυτών των emails με σύγχρονους τρόπους ασφαλής σύνδεσης όπως επαλήθευσης δύο βημάτων και ειδικού κωδικού.

Τα MICROSOFT emails (τύπου hotmail.com, outlook.com κλπ.) δεν υποστηρίζουν την λειτουργία με επαλήθευση δύο βημάτων και να δημιουργία ειδικού για την εφαρμογή Microsoft Office Outlook στα Windows (Απίστευτο, ε;) και έτσι όσοι χρήστες έχουν το email τους με ρυθμίσεις pop3 στο Microsoft Office Outlook στα Windows, θα πρέπει σε άλλο προφίλ της εφαρμογής, να συνδέσουν αυτόματα το email τύπου hotmail.com, outlook.com κλπ. με ρυθμίσεις IMAP.

Η λήψη και λειτουργία των emails με ρυθμίσεις POP3 είναι πολύ καλύτερη από τις  ρυθμίσεις με ΙΜΑP, επειδή μπορείς να έχεις ξεχωριστούς φακέλους στην εφαρμογή και τα emails να κατεβαίνουν στον υπολογιστή αντί να συνδέεσαι στον server της Microsoft, όπως όταν βλέπεις τα emails από το κινητό ή οποιονδήποτε φυλλομετρητή (browser: Chrome, Firefox κλπ.)

H Microsoft πλέον προτείνει για χρήση όλων των τύπων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (POP και IMAP, DOMAINS EMAILS, GMAIL, YAHOO MAIL), το νέο Outlook.

Το νέο Outlook είναι ο διάδοχος του Mail for Windows (Αλληλογραφία των Windows), που ήταν ο διάδοχος του Outlook Express των Windows XP.

Επιπλέον σε όλους τους λογαριασμούς Microsoft (hotmail.com, outlook.com κλπ.) μεγάλωσε το διαθέσιμο χώρο τους και το Onedrive από 5GB σε 15GB.

Στο link θα δείτε οδηγίες για προσθήκη email του domain σας στο New Outlook:  ΠΡΟΣΘΗΚΗ EMAIL ΣΤΟ NEW OUTLOOK

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις καταργήσεις από τη Microsoft στο παρακάτω link από την Microsoft:

Outlook problems from september 16, 2024 – Microsoft Community

 

Το gov.gr έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Πλέον δεν χρειάζεται να μετακινηθούμε για κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για γνήσιο υπογραφής, υπεύθυνη δήλωση, βεβαίωση γνήσιου αντιγράφου, αλλά από τον υπολογιστή μας (ή από το κινητό ή το tablet) μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες.

Στο σημερινό άρθρο θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου (γνησιότητα αντιγράφου με την υπογραφή μας στις παλιές διαδικασίες στα ΚΕΠ).

Κάντε κλικ στο: ΟΔΗΓΙΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ από GOV.GR

 

 

Ανοίξατε το Microsoft Outlook και δεν υπάρχει στην κάτω πλευρά η γραμμή με τα ονόματα των στοιχείων του Outlook
(Αλληλογραφία, Άτομα, Ημερολόγιο, Εργασίες – Mail, People, Calendar, Tasks).

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχουν μετακινηθεί στην αριστερή πλευρά!

Μην προβληματίζεστε!
Ακολουθώντας βήμα-βήμα τις οδηγίες, που θα διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ, θα επανέλθουν στην γνώριμη θέση τους.
Οι οδηγίες απευθύνονται είτε έχετε ελληνική είτε αγγλική εγκατάσταση Microsoft Office.

 

 

 

 

 

 

Οι οδηγίες δημιουργήθηκαν σε Microsoft Office Outlook 2019 – ελληνική και αγγλική εγκατάσταση.

 

MY AADE: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επικαιροποίηση στοιχείων πολιτών και επιχειρήσεων στο Taxis της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων,
το οποίο λέγεται πλέον ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Η σελίδα είναι στη διεύθυνση: https://www1.aade.gr/gsisapps5/myaade/#!/arxiki
με τίτλο σελίδας: myAADE.

 

Κάνουμε κλικ στην επιλογή: «Μητρώο & Επικοινωνία» (το κάτω δεξιά μπλε σκούρο πλαίσιο)

Ανοίγει νέα καρτέλα, στο πρόγραμμα περιήγησης ιστοσελίδων και πρέπει να συνδεθούμε με τους κωδικούς μας του taxisnet.

Στη συνέχεια, όταν έχουμε συνδεθεί και στο επάνω δεξιά σημείο, εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία μας, αν συνδεθήκαμε με κωδικούς επιχείρησης, κάνουμε κλικ στην επιλογή: «Στοιχεία Επικοινωνίας» (το μεσαίο μπλε σκούρο πλαίσιο)

Βλέπουμε τα στοιχεία του μητρώου μας (username του taxisnet, το Α.Φ.Μ. μας και το ονοματεπώνυμο μας) και μετακινούμε την προβολή της σελίδας προς τα κάτω.

Ελέγχουμε τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα.

Πρέπει να υπάρχουν καταχωρημένα και αν δεν υπάρχουν τα συμπληρώνουμε, τα παρακάτω στοιχεία:

  • Αριθμός κινητού τηλεφώνου. Θα λάβουμε κωδικό μίας χρήσης με SMS για την επαλήθευση κατοχής του αριθμού τον οποίο θα καταχωρήσουμε.
  • Αριθμός σταθερού τηλεφώνου.
  • «Προσωπικό e-mail»: διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία έχουμε πρόσβαση.
  • «e-mail Βοηθού»: ηλεκτρονική διεύθυνση του προσώπου που μας βοηθά στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών. Επιλέγουμε από την αποκλειστική λίστα ρόλων (λογιστής, σύμβουλος, συγγενής/οικείο πρόσωπο) τη σχέση μας με τον Βοηθό.
  • Επιλέγοντας να ενεργοποιήσουμε το check-box «Αποστολή όλης της αλληλογραφίας και στο e-mail Βοηθού», στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βοηθού αποστέλλεται το σύνολο των μηνυμάτων και ειδοποιήσεων που αποστέλλονται και στο «Προσωπικό e-mail», περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να περιέχουν προσωπικά δεδομένα (ευαίσθητα ή μη) που δεν σχετίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις μας.

Το HelpU.eu μπορεί να γίνει «βοηθός» σας,
αρκεί να δηλώσετε το e-mail: helpueu@gmail.com

Όταν έχουμε συμπληρώσει και ενημερώσει όλα τα στοιχεία,
κάνουμε αποθήκευση (στο κάτω κεντρικό σημείο της σελίδας)
και αποσύνδεση (επάνω δεξιά, κάνοντας κλικ στο ονοματεπώνυμο μας).

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο αυτό με τις παραπάνω οδηγίες, κάνοντας κλικ: εδώ.

 

Το σημερινό άρθρο δημιουργήθηκε με αφορμή δυσλειτουργίας κάμερας
σε μαθητή του Techno- Helpu Techno-Kids Agia Paraskevi.

Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν γίνει για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την κάμερα αυτή: Skype, Teams, Zoom, Webex κ.α.

 

 

Το σημερινό άρθρο είναι πολύ χρήσιμο στην πληκτρολόγηση των ελληνικών κειμένων. Σίγουρα όλοι οι χρήστες υπολογιστών γνωρίζουν πλέον πώς βάζουν τόνο στις λέξεις, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πώς μπαίνουν τα διαλυτικά (μαϊμού) και ακόμη λιγότεροι τα διαλυτικά με τόνο (Μαΐου).

Οι περισσότεροι χρήστες πληκτρολογούν τις λέξεις που χρειάζονται διαλυτικά και διαλυτικά με τόνο, χωρίς τίποτε από αυτά και κάνουν δεξί κλικ στη λάθος λέξη ώστε να επιλέξουν την προτεινόμενη ορθογραφημένη λέξη από την εφαρμογή (Word, Outlook, Facebook κλπ.) Αυτή η ενέργεια είναι όπως θα έκαναν να πιάσουν το αριστερό αυτί με το δεξί χέρι!

 

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το έγγραφο σε μορφή pdf με αναλυτικές οδηγίες για την πληκτρολόγηση λέξεων με διαλυτικά (γαϊδούρι) και διαλυτικά με τόνο (ιστιοπλοΐα, κανταΐφι).

Προστασία από την ηλεκτρονική απάτη

Σε όλες τις ελληνικές γνωστές τράπεζες, όπως δηλώνουν και από την εμπειρία μας, αρκετών χρόνων,  βασικός τους στόχος είναι η διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των πελατών τους. Για τον λόγο αυτό, αναβαθμίζουν διαρκώς τις διαδικτυακές υπηρεσίες τους, ώστε να παρέχουν την απαραίτητη προστασία απέναντι στην απειλή ηλεκτρονικής απάτης, όπως είναι τα αυξανόμενα περιστατικά phishing (παραπλανητικά μηνύματα) και vishing (απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις) σε πανελλήνιο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η εικόνα αναφέρεται σε email προς πελάτη ALPHA-BANK ως παράδειγμα.

Η εικόνα αναφέρεται σε email προς πελάτη ALPHA-BANK ως παράδειγμα.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν λαμβάνετε ένα e-mail:

Το όνομα του αποστολέα αναφέρει το όνομα της τράπεζας (ALPHA-BANK, EUROBANK, NBG για την Εθνική τράπεζα, WinBank για την τράπεζα Πειραιώς κλπ.), ωστόσο η πραγματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα δεν αντιστοιχεί στη διεύθυνση της Τράπεζας που αναφέρεται.

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος (link), ενώ αναφέρει τον επίσημο ιστότοπο της Τράπεζας (π.χ. www.alpha.gr), στην πραγματικότητα παραπέμπει σε κακόβουλη ιστοσελίδα. Το πραγματικό link εμφανίζεται μόνο όταν τοποθετήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στον σύνδεσμο, χωρίς όμως να κάνετε κλικ σε αυτόν.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Καμία τράπεζα δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο (ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά) τους κωδικούς σας [Κωδικό Συνδρομητή (Username), Μυστικό Κωδικό (Password), πρόσθετο κωδικό ασφαλείας, PIN κάρτας κ.λπ.], παρά μόνο μέσω του ασφαλούς περιβάλλοντός της. Οι κωδικοί είναι αυστηρά προσωπικοί και δεν πρέπει να αποκαλύπτονται. Κανένας υπάλληλος σε τράπεζα δεν γνωρίζει τους κωδικούς αυτούς γιατί δημιουργούνται από υπολογιστή, κρυπτογραφημένα και σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει τους κωδικούς, τα συστήματα των τραπεζών, σας δημιουργούν καινούργιους ακυρώνοντας τους παλιούς.

Επικοινωνήστε με την τράπεζα που συνεργάζεστε σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

> Όταν λαμβάνετε μηνύματα phishing στο e-mail ή στο κινητό σας

> Εάν χαθεί για ανεξήγητο λόγο η τηλεφωνική σύνδεση στο κινητό σας και εφόσον έχετε ενημερώσει άμεσα τον πάροχό σας (απάτη SIM Swapping).

Εάν λάβετε μήνυμα από υποτιθέμενη εταιρεία ταχυμεταφοράς με σκοπό την πραγματοποίηση πληρωμής για παραλαβή δέματος, ενώ δεν αναμένετε κάποια σχετική παραλαβή πακέτου.

> Εάν έχετε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία με επιτήδειους που, με αφορμή κάποια αγγελία σας, ζητούν τους κωδικούς πρόσβασης στο e-Banking ή PIN καρτών και άλλα προσωπικά στοιχεία σας, τα οποία είναι αυστηρά προσωπικά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα δίνετε σε τρίτους.

> Εάν έχετε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία με επιτήδειους που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι διεθνούς εταιρείας πληροφορικής, για βλάβη που δεν έχετε δηλώσει.

Τι πρέπει να κάνετε

! Εάν υποψιαστείτε ότι βρίσκεστε αντιμέτωποι με απόπειρα εξαπάτησης, πρέπει να αναφέρετε άμεσα το γεγονός στην Υπηρεσία Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών της τράπεζας που συνεργάζεστε.

! Πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τις επίσημες ιστοσελίδες των τραπεζών που συνεργάζεστε (π.χ. για την ALPHA-BANK: www.alpha.gr, για την Εθνική τράπεζα: www.nbg.gr, για την Eurobank: www.eurobank.gr κλπ.) και όχι μέσω συνδέσμων (links) σε άλλες ιστοσελίδες, μηχανές αναζήτησης ή e-mail.

! Πρέπει να επιβεβαιώνετε την εγκυρότητα της σελίδας των επίσημων σελίδων για web banking της τράπεζας που συνεργάζεστε και του πιστοποιητικού ασφαλείας, πατώντας το εικονίδιο του λουκέτου που βρίσκεται στη γραμμή διεύθυνσης του εκάστοτε προγράμματος πλοήγησης.

! Οι μυστικοί κωδικοί σας πρέπει να είναι σύνθετοι, να μην τους αποκαλύπτετε σε τρίτους και να τους αλλάζετε συχνά.

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι μας

Συμπληρώσαμε 10 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο. Σας ζητούμε συγγνώμη που δεν αναρτούμε συχνά άρθρα, αλλά όταν έχουμε μαθήματα είναι δύσκολο και ζητάμε την κατανόηση σας.

Από το 2017 μέχρι το 2020, ανακηρύξαμε παγκόσμιο πρωταθλητή στο Microsoft Office Specialist. 2 παγκόσμια μετάλλια: 3η θέση και χάλκινο μετάλλιο στο Microsoft Excel 2013 και 1η θέση και χρυσό μετάλλιο στο Microsoft Powerpoint 2013. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο www.technokids.net τον διαδικτυακό τόπο του εκπαιδευτικού κέντρου των πρωταθλητών Microsoft Office Specialist. Μπορείτε να δείτε βίντεο με τις απονομές και συνεντεύξεις στο κανάλι στο You Tube: https://www.youtube.com/user/technoagiaparaskevi

Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19).
Η χρήση μάσκας προστασίας έγινε υποχρεωτική, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά.
Γι’ αυτό δημιούργησα ένα σύντομο και ευχάριστο βίντεο για τους λανθασμένους και τους σωστούς τρόπους χρήσης και αφαίρεσης της μάσκας από το πρόσωπό μας.
Απολαύστε το:

Κατάργηση λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου @hol.gr από τη Vodafone

Η Vodafone καταργεί τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των παλαιών πελατών οι οποίοι προέρχονται από την Hellas On Line, γνωστή ως HOL. Έτσι σταματάει να ισχύει ο άγραφος κανόνας του διαδικτύου, ότι οι πάροχοι διαδικτύου παρέχουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πελάτες τους.

Η Hellas On Line είχε «ταλαιπωρήσει» και παλαιότερα τους συνδρομητές – πελάτες της, μεταφέροντας την υπηρεσία προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Microsoft, στο παλαιό Hotmail, στη συνέχεια Microsoft Live και πλέον Outlook.com

Αργότερα όταν προφανώς έληξε η σύμβαση της Hellas On Line με τη Microsoft, η HOL «ταλαιπώρησε» τους συνδρομητές – πελάτες της, με μεταφορά της υπηρεσίας των emails τους στο δικό της δίκτυο και δικούς της servers (διακομιστές).

Μετά από τη γενική διαπίστωση ότι οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν κάποιο δωρεάν πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να εξαρτώνται από τον εκάστοτε πάροχο τους για το internet και την τηλεφωνία, η Vodafone – που στο μεταξύ εξαγόρασε την Hellas On Line – αποφάσισε να σταματήσει εντελώς την υπηρεσία για emails στους συνδρομητές – πελάτες της.

Η ανακοίνωση της Vodafone αναφέρει:

Η απενεργοποίηση του ηλεκτρονικού λογαριασμού γίνεται στο πλαίσιο αναβάθμισης των συστημάτων μας και των υπηρεσιών που θέλουμε να σας παρέχουμε. Η δομή του μηχανισμού που χρησιμοποιεί η υπηρεσία του συγκεκριμένου email πλέον δεν ανταποκρίνεται στις υπηρεσίες που στοχεύουμε να απολαμβάνετε από το δίκτυο μας.

Σε κάθε περίπτωση, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσετε κανένα email μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε στην εισαγωγή των email σας σε άλλη πλατφόρμα email. Παράλληλα, από πλευράς μας έχουμε μεριμνήσει ώστε να δημιουργηθεί αυτόματη απάντηση στο email σας που θα ενημερώνει τους αποστολείς ότι το email έχει πλέον καταργηθεί. Η αυτόματη απάντηση θα διατηρηθεί για διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία κατάργησης του email.

Για να διασφαλίζουμε ότι δεν θα χάσετε κανένα email και παράλληλα όλοι οι φίλοι και πελάτες σας θα ενημερωθούν για την κατάργηση του ηλεκτρονικού λογαριασμού, την ημέρα κατάργησης του λογαριασμού θα ενεργοποιηθεί  αυτόματη απάντηση (auto-reply) που θα ενημερώνει τον αντίστοιχο αποστολέα σχετικά με την απενεργοποίηση του λογαριασμού. Η αυτόματη απάντηση θα διατηρηθεί για διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία κατάργησης του email.

Επιπρόσθετα μπορείτε προγενέστερα να ορίσετε εσείς μια αυτόματη απάντηση η οποία θα ενημερώνει από τώρα τους αποστολείς για τους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.
Για την καλύτερη ενημέρωση των αποστολέων μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο email και να το προσθέσετε στην αυτόματη απάντηση ώστε να ενημερώνετε αντίστοιχα , αν ήδη διαθέτετε κάποιο άλλο email μπορείτε να το προσθέσετε επίσης στην αυτόματη απάντηση που θα ορίσετε.

Στην περίπτωση που ορίσετε και εσείς αυτόματη απάντηση τότε θα αποσταλεί στον αποστολέα  τόσο η δική σας όσο και αυτή που θα ενεργοποιήσει η Vodafone.

Βοήθεια από την Vodafone στο:

https://www.vodafone.gr/exypiretisi/roaming-diktyo-alles-ypiresies/vodafone-home-email/

 

Η Google χαρακτηρίζει τα websites που έχουν http στη διεύθυνση τους, ως μη ασφαλή!

Εδώ και καιρό θα έχετε δει σε πολλές ιστοσελίδες ότι τα SSL πιστοποιητικά είναι απολύτως απαραίτητα, τόσο για την ασφάλεια των επισκεπτών ενός διαδικτυκού τόπου, όσο και για την διαχείριση της καλύτερης εμφάνισης στις αναζητήσεις στο Google, το γνωστό S.E.O. [Search Engine Optimization]. Αυτή η πληροφορία είχε προκύψει από επίσημη ανακοίνωση από την  Google το 2014, όπου επισήμανε ότι το HTTPS αποτελεί κριτήριο κατάταξης για τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Google, στις αρχές του 2017, τo SSL δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Είναι απαραίτητο για όλα τα websites! Αυτό γιατί στο πρόγραμμα περιήγησης της Google, τον Chrome, που έχει γίνει ο δημοφιλέστερος σε χρήση [αν και όχι τόσο φιλικός στους αρχάριους χρήστες], από 27 Οκτωβρίου 2017, θα επισημαίνει αρνητικά όσα websites δεν χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση – δεν έχουν δηλαδή ενεργό SSL πιστοποιητικό ασφαλείας. Ποτέ μέχρι τώρα οι συνδέσεις HTTP δεν είχαν χαρακτηριστεί ως “μη ασφαλείς”. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν.

Όσες ιστοσελίδες έχουν ήδη εγκατεστημένο SSL ανταμείβονται από τη Google με καλύτερη θέση στη σειρά αναζητήσεων και έχουν πλέον το χαρακτηριστικό πράσινο λουκετάκι ασφαλείας στη γραμμή διεύθυνσης τους [URL]. Από 27 Οκτωβρίου 2017 όσες ιστοσελίδες δεν διαθέτουν SSL (non-encrypted) θα χαρακτηρίζονται από τον Google Chrome με αρνητικούς δείκτες ασφάλειας και τη φράση ‘not secure’ στη διεύθυνση τους [URL]! Παλαιότερα ο Google Chrome επισήμαινε τις HTTP σελίδες με έναν ουδέτερο δείκτη, που δεν έδειχνε έλλειψη ασφάλειας.

Το επόμενο βήμα από την Google είναι η προειδοποίηση ‘not secure’  να επεκταθεί και στις ανώνυμες επισκέψεις ιστοσελίδων,  όπου σε αυτές οι χρήστες έχουν υψηλότερες απαιτήσεις ασφάλειας δεδομένων. Τελικός στάδιο θα είναι να χαρακτηριστούν ‘not secure’ όλες οι HTTP σελίδες και να αλλάξει η ένδειξη τους σε κόκκινο προειδοποιητικό τρίγωνο, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι τώρα για τις μη σωστές ασφαλείες σελίδες HTTPS.

Εάν μία HTTP σύνδεση δεν είναι ασφαλής (HTTPS) μέσω SSL πιστοποιητικού, πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες απάτης ενός χρήστη που επισκέπτεται το site, καθώς οι hackers μπορούν να υποκλέψουν ευκολότερα πληροφορίες σύνδεσης, passwords ή στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται την έλλειψη συμβόλου ασφαλείας ως προειδοποίηση, ενώ τείνουν να αγνοούν προειδοποιήσεις που εμφανίζονται πολύ τακτικά. Για τους παραπάνω λόγους, η Google στην νέα έκδοση του Chrome θα κάνει χρήση του κόκκινου προειδοποιητικού τριγώνου!

Γιατί είναι σημαντικό να έχει μία ιστοσελίδα SSL (HTTPS);

Κυρίως για ασφάλεια! Το HTTPS εξασφαλίζει ότι όταν ένας χρήστης φτάνει σε ένα website, τα δεδομένα του είναι κρυπτογραφημένα μέσω του πρωτοκόλλου ασφαλείας που χρησιμοποιείται. Για να εφαρμοστεί το HTTPS χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του site να εγκαταστήσει στο site ένα SSL πιστοποιητικό.

Το HTTPS έχει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με το HTTP:

Always-on SSL (AOSSL): μία πρακτικά καλύτερη μέθοδος προστασίας των δεδομένων των χρηστών, αλλά και εξασφάλισης των σελίδων ενός site, των cookies, του API και των sessions

SEO: ο αλγόριθμος της Google ανταμείβει με καλύτερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης όσα site χρησιμοποιούν HTTPS

Επιδόσεις σελίδας: τα sites που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα στην ταχύτητα που παρέχει το HTTPS σε συνδιασμό με το HTTP/2 και η ταχύτητα από μόνη της αποτελεί άλλο ένα κριτήριο κατάταξης για τις μηχανές αναζήτησης

Αξιοπιστία: Οι οπτικές ενδείξεις ασφάλειας, πχ. το λουκετάκι, δημιουργούν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στους επισκέπτες, βοηθούν στη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης (bounce rate) μιας σελίδας και στην τυχόν διακοπή μιας αγοράς (abandoned shopping cart).

Δεν έχω ecommerce site, χρειάζομαι SSL;

Ακόμα και όσες σελίδες δεν είναι εμπορικές, χρειάζονται και αυτές SSL. Δηλαδή ακόμη κι αν ένα website δεν έχει  eShop, χρειάζεται να έχει SSL, γιατί η Google θα συμπεριλάβει κάθε είδους website στις αλλαγές της! Ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα δεν διαχειρίζονται μόνο τα ecommerce sites. Κάθε website που σου ζητάει να κάνεις login κρατάει προσωπικά σου δεδομένα. Αυτό φυσικά δεν είναι κακό, εφόσον το εκάστοτε website τηρεί τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

Οι σελίδες του διαδικτυακού χώρου helpu.eu είναι πλέον σε ασφαλή server και προβάλλονται με το πρωτόκολλο https.