Προστασία από την ηλεκτρονική απάτη

Σε όλες τις ελληνικές γνωστές τράπεζες, όπως δηλώνουν και από την εμπειρία μας, αρκετών χρόνων,  βασικός τους στόχος είναι η διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των πελατών τους. Για τον λόγο αυτό, αναβαθμίζουν διαρκώς τις διαδικτυακές υπηρεσίες τους, ώστε να παρέχουν την απαραίτητη προστασία απέναντι στην απειλή ηλεκτρονικής απάτης, όπως είναι τα αυξανόμενα περιστατικά phishing (παραπλανητικά μηνύματα) και vishing (απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις) σε πανελλήνιο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η εικόνα αναφέρεται σε email προς πελάτη ALPHA-BANK ως παράδειγμα.

Η εικόνα αναφέρεται σε email προς πελάτη ALPHA-BANK ως παράδειγμα.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν λαμβάνετε ένα e-mail:

Το όνομα του αποστολέα αναφέρει το όνομα της τράπεζας (ALPHA-BANK, EUROBANK, NBG για την Εθνική τράπεζα, WinBank για την τράπεζα Πειραιώς κλπ.), ωστόσο η πραγματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα δεν αντιστοιχεί στη διεύθυνση της Τράπεζας που αναφέρεται.

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος (link), ενώ αναφέρει τον επίσημο ιστότοπο της Τράπεζας (π.χ. www.alpha.gr), στην πραγματικότητα παραπέμπει σε κακόβουλη ιστοσελίδα. Το πραγματικό link εμφανίζεται μόνο όταν τοποθετήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στον σύνδεσμο, χωρίς όμως να κάνετε κλικ σε αυτόν.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Καμία τράπεζα δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο (ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά) τους κωδικούς σας [Κωδικό Συνδρομητή (Username), Μυστικό Κωδικό (Password), πρόσθετο κωδικό ασφαλείας, PIN κάρτας κ.λπ.], παρά μόνο μέσω του ασφαλούς περιβάλλοντός της. Οι κωδικοί είναι αυστηρά προσωπικοί και δεν πρέπει να αποκαλύπτονται. Κανένας υπάλληλος σε τράπεζα δεν γνωρίζει τους κωδικούς αυτούς γιατί δημιουργούνται από υπολογιστή, κρυπτογραφημένα και σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει τους κωδικούς, τα συστήματα των τραπεζών, σας δημιουργούν καινούργιους ακυρώνοντας τους παλιούς.

Επικοινωνήστε με την τράπεζα που συνεργάζεστε σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

> Όταν λαμβάνετε μηνύματα phishing στο e-mail ή στο κινητό σας

> Εάν χαθεί για ανεξήγητο λόγο η τηλεφωνική σύνδεση στο κινητό σας και εφόσον έχετε ενημερώσει άμεσα τον πάροχό σας (απάτη SIM Swapping).

Εάν λάβετε μήνυμα από υποτιθέμενη εταιρεία ταχυμεταφοράς με σκοπό την πραγματοποίηση πληρωμής για παραλαβή δέματος, ενώ δεν αναμένετε κάποια σχετική παραλαβή πακέτου.

> Εάν έχετε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία με επιτήδειους που, με αφορμή κάποια αγγελία σας, ζητούν τους κωδικούς πρόσβασης στο e-Banking ή PIN καρτών και άλλα προσωπικά στοιχεία σας, τα οποία είναι αυστηρά προσωπικά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα δίνετε σε τρίτους.

> Εάν έχετε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία με επιτήδειους που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι διεθνούς εταιρείας πληροφορικής, για βλάβη που δεν έχετε δηλώσει.

Τι πρέπει να κάνετε

! Εάν υποψιαστείτε ότι βρίσκεστε αντιμέτωποι με απόπειρα εξαπάτησης, πρέπει να αναφέρετε άμεσα το γεγονός στην Υπηρεσία Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών της τράπεζας που συνεργάζεστε.

! Πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τις επίσημες ιστοσελίδες των τραπεζών που συνεργάζεστε (π.χ. για την ALPHA-BANK: www.alpha.gr, για την Εθνική τράπεζα: www.nbg.gr, για την Eurobank: www.eurobank.gr κλπ.) και όχι μέσω συνδέσμων (links) σε άλλες ιστοσελίδες, μηχανές αναζήτησης ή e-mail.

! Πρέπει να επιβεβαιώνετε την εγκυρότητα της σελίδας των επίσημων σελίδων για web banking της τράπεζας που συνεργάζεστε και του πιστοποιητικού ασφαλείας, πατώντας το εικονίδιο του λουκέτου που βρίσκεται στη γραμμή διεύθυνσης του εκάστοτε προγράμματος πλοήγησης.

! Οι μυστικοί κωδικοί σας πρέπει να είναι σύνθετοι, να μην τους αποκαλύπτετε σε τρίτους και να τους αλλάζετε συχνά.

 

Comments are closed.